Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Όχι άλλο ...



Με αφορμή τόσο ένα άρθρο που διάβασα πριν κάνα μήνα στην #AthensVoice, όσο και την προσωπική μου εμπειρία από το γαμήλιο πάρτυ, ήθελα πολύ καιρό να αναρωτηθώ δημοσίως αν όλα τα γιαουρτάδικα, όλα τα γραφεία οργάνωσης εκδηλώσεων, όλες οι κυρίες που ασχολούνται με τη παραγωγή cupcakes & macarons, όλα τα κυριλέ σουβλατζίδικα που σερβίρουν φασόν τα καλαμάκια στο ταψί, με τις πατάτες στη σέσουλα κλπ, όλα τα coctail bars που σερβίρουν τα ποτά στα βαζάκια και όλες οι κοπέλες που φτιάχνουν friendship bracelets, λαμπάδες και λοιπά μπιχλιμπίδια, αν είναι ικανοποιημένοι με τους τζίρους τους τη σήμερον εποχή. Γιατί εγώ προσωπικά απορώ. Πώς χωράνε όλοι τους στην αγορά και πόσο μερίδιο της πίτας τρώνε. Και πάω το ερώτημα μου ακόμα παραπέρα, τους αρκεί απλά να αντιγράφουν και να ανακυκλώνουν μια ιδέα που από τη στιγμή που ο πρώτος την έκανε success story, το όλο θέμα έχει ήδη γίνει so last year; Βγάζουν τα λεφτά τους πατώντας στην πεπατημένη ή απλά είδανε την ευκαιρία της αρπαχτής μέσα στον κυκεώνα της μόδας και του "in";
Σαν καταναλωτής, κι έχοντας κάνει χρήση όλων των προαναφερόμενων υπηρεσιών έχω να πω πως έχω ήδη κουραστεί. Και η ποικιλία πια στην προσφορά δεν έχει να μου πει κάτι, γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις "ψώνισα" από τον leader, αυτόν που είχε αρχικά την ιδέα και τη λάνσαρε πρώτος. Δε με ενδιέφερε να επεκτείνω την αναζήτηση μου και στον ανταγωνισμό, γιατί πολύ απλά δεν έχω χρόνο για χάσιμο για να ψάξω να βρω το ίδιο ακριβώς προϊόν/υπηρεσία αλλά να είναι πακεταρισμένο σε άλλη συσκευασία. Ναι, ΟΚ, δέχομαι πως το παραπέρα fancy σουβλατζίδικο μπορεί να έχει το καλαμάκι 50 σεντ φτηνότερα, το θέμα μου, όμως, είναι θέλω να παίξω το παιχνίδι του τζάμπα; Αν είναι έτσι, ας κάτσω να μαγειρέψω και σπίτι μου. Δεν είναι ανάγκη να φάω στη μάπα κι άλλο ένα λακαριστό τραπεζάκι, κι άλλον έναν σερβιτόρο που δίνει την παραγγελία μέσω ενδο-επικοινωνίας κι άλλο ένα τσίγκινο κουβαδάκι με πίτες. Σέρβιρε το μου αλλιώς, δείξε μου την ευρηματικότητα σου, πες μου γιατί αξίζει να έρθω στο δικό σου μαγαζί και να μη γευτώ μία από τα ίδια.
Και μετά μας λένε για κρίση... Ε μα είναι δυνατόν να συντηρούνται όλοι όσοι κάνουν επιχειρηματικά ακριβώς το ίδιο με τον γείτονα; Το βλέπω κι από την αδερφή μου που έχει εφτά χρόνια νυχάδικο και μπήκε στον χώρο πριν αρχίσουν να σκάνε τα απανταχού nail bars και να δώσουν τροφή και δουλίτσα μετά στα κουπονάδικα (άλλη πονεμένη φούσκα από εκεί). Πλέον ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος που είναι αδύνατον να επιβιώσει μια επιχείρηση όταν στον ίδιο δρόμο έχουν ανοίξει άλλα 5 μαγαζιά με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Και δε μιλάμε για ρούχα, που εκεί λες ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο εμπόρευμα και δεν απευθύνονται στα ίδια βαλάντια, μιλάμε για περιπτώσεις που το αυτό καθεαυτό προϊόν/υπηρεσία είναι καρμπόν, αλλάζει μόνο η επωνυμία στην επιγραφή. Και η πελατεία μοιράζεται, σκορπίζει. Δεν μπορείς πια να προσελκύσεις τον αγοραστή με κάνενα απολύτως δέλεαρ, γιατί ό,τι και να προσφέρεις, όταν υπάρχει το αντίγραφο και στη γειτονιά του, θα προτιμήσει να πάει εκεί, που είναι κοντά και τον βολεύει.
Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να δοκιμάσω το καινούριο και το διαφορετικό, γιατί είναι αυτό που θα με βγάλει από τη βαρετή καθημερινότητα. Θέλω μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια και να φάω και να πιω καλά, και να διασκεδάσω κάπου με ωραίο trendy κόσμο και να αγοράσω chic χειροποίητα κοσμήματα, αλλά όταν τα πάντα είναι τόσο προβλέψιμα, τόσο copy paste, σκέφτομαι πως μου κάνει και το ντελίβερυ της γειτονιάς, τα παγωτίνια από το ζαχαροπλαστείο, τα αξεσουάρ και τα ρούχα από την γνωστή σουηδική εταιρία και η caipiroska που φτιάχνω με τα χεράκια μου. Κι από φέτος λέω να κόψω και τη φάση με τα μπιτσόμπαρα, γιατί το κακό με τις κρατήσεις στις ξαπλώστρες αλά Μύκονος έχει γίνει εκνευριστικά  της μοδός (και δε με συγκινούν οι "προσφερόμενες" πετσέτες με το λογότυπο του χορηγού τους). Λίγη πρωτοτυπία ρε παιδιά ζητήσαμε, όχι αγώνα εντυπωσιασμού. Φέρτε φρέσκιες ιδέες να σας προτιμήσουμε. Αλλιώς, όχι άλλο κάρβουνο. Φιλιά.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Just Married



Ταντάααα... το κάναμε κι αυτό, την περάσαμε την κουλούρα. Γίναμε κι εμείς κιουρίες (αν κι επιμένω πως κυρία γεννιέσαι, δε γίνεσαι). Έχω τώρα στο λαιμό δυο χαλκάδες περασμένους σε μια αλυσίδα να μου θυμίζουν ότι πλέον είμαι και με τη βούλα παντρεμένη (αλλά και να μου χτυπάνε καθημερινά καμπανάκι πόσα λεφτά πεταμένα σε παντελώς άχρηστα πράγματα!) Γιατί κουκλίτσα μου, εμένα βέρα στο δεξί δε θα με δεις να φοράω. Εντάξει, έβαλα τη τζίφρα μου, έκανα και τα χαρτιά του ληξιαρχείου και that's all folks! H πολυ-συζητημένη "επόμενη μέρα" με βρήκε απλά κουρασμένη. αφυδατωμένη και σε άμεση ανάγκη διακοπών. Τίποτα άλλο. Ούτε ένα τόσο δα σκίρτημα, ούτε ένα αναψοκοκκίνισμα. Δεν άλλαξε τίποτα απολύτως στη ζωή μου, δεν ήρθανε τα πάνω κάτω. Συνεχίζουμε στο ίδιο τροπάρι, με τα μυαλά στα κάγκελα κι ούτε καν μπαίνουμε σε διαδικασία αλλαγής status (αυτό το αφήνουμε στις προαναφερθείσες μανταμίτσες).
Μια συμβουλή έχω να δώσω στους υποψήφιους: με το που το κάνετε το βήμα, μην αρχίσετε ρε παιδιά να εύχεστε να πάθουν κι οι υπόλοιποι το ίδιο. Δηλαδή, θυμάμαι στις πάλαι καλές εποχές της ελευθερίας πόσο με εκνεύριζε η εμμονή των παντρεμένων φίλων μου να περάσω στο δικό τους στρατόπεδο. Προσωπικά, στο γάμο μου έσφιξα το χέρι σε 400 άτομα και κατόπιν εορτής έγραψα 200 ευχαριστήριες κάρτες, ειλικρινά δεν ευχήθηκα σε κανέναν "και στα δικά του". Γιατί είμαι της άποψης ο καθένας να κάνει ό,τι γουστάρει και ό,τι θέλει όταν το θέλει. Το όνειρο του καθενός, δεν είναι όνειρο όλων (ναι σε σας κυράδες μου το λέω, άιντε, που σας έπιασε ο πόνος, κοιτάτε ρε να περνάτε καλά κι αφήστε τους άλλους να λένε, τι φοβάστε πως σας πήρανε τα χρόνια;) Η απόφαση να κάνει κάποιος το επόμενο (δε θα πω μεγάλο) βήμα στη σχέση του αφορά μόνο τον ίδιο και το έτερον ήμισυ, οι υπόλοιποι να κουρευόμαστε.
Η δεύτερη συμβουλή είναι να μην μπερδεύουμε την ισόβια δέσμευση και υπόσχεση με το event της μιας νύχτας. Το "πανηγυράκι", όσο κι αν έχει ταλαιπωρήσει χιλιάδες νύφες με το άγχος της προετοιμασίας είναι μα το θεό το απόλυτο τίποτα και δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με κάτι παραπάνω από τα βασικά. Κι αν γίνεται να μην ασχοληθεί ούτε καν με αυτά και να τα αφήσει σε άλλους τρίτους, ακόμα καλύτερα. Το μοναδικό πράγμα το οποίο πρέπει να απασχολεί ένα μελλόνυμφο ζευγάρι είναι αν θέλουν να πορεύονται για πάντα μαζί, να φάνε ο ένας στη μάπα τον άλλο και αν είναι προετοιμασμένοι να φάνε κι όλα τα σκατά που επέρχονται παρέα. Γιατί, καλά τα γλέντια και οι χαρές, αλλά όταν θα έρθουν τα ζόρια και οι δυστυχίες, εκεί είναι που χρειάζεται να έχει κανείς δίπλα του τον άνθρωπο του και να ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του, κι ότι όταν όλοι γίνουν αλέκοι (γιατί στα δύσκολα όλοι τον μπούλοι) να έχουν ο ένας τον άλλον για συντροφιά, για παρηγοριά, για τα πάντα.
Η τρίτη και τελευταία συμβουλή που έχω να δώσω από την εμπειρία που απέκτησα εσχάτως, την οποία μου μετέδωσε και η -βετεράνος σε αυτά τα θέματα- planner, είναι να μην περιμένετε ότι από τη φάση γάμο θα βγάλετε και κάνα κέρδος. Γιατί, πολλοί περίεργοι με ρώτησαν αν μαζέψαμε λεφτά και αν ρεφάραμε με τα έξοδα που κάναμε για το πάρτυ. Αν έχετε τέτοιους ευσεβείς πόθους, καλύτερα να αρχίζετε να υπολογίζετε από τώρα τα μισά από ότι φαντάζεστε και αυτά να τα διαιρέσετε πάλι δια του 2. Η υπόθεση δεν έχει χρήμα, εκτός κι αν έχεις κάνα θείο από την Κορώνη που κάνει το μπραφ. Οι καλεσμένοι δεν έρχονται με διάθεση να σε ξελασπώσουν από τα χρέη. Έρχονται να φάνε, να πιούνε, να χορέψουν και να θάψουν (το νυφικό, το μαλλί, το βάψιμο, το κέντρο, το φαγητό, η μουσική, κάτι θα βρουν να σχολιάσουν). Οπότε, όσο πιο γρήγορα το εμπεδώσετε αυτό, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε για το οτιδήποτε. Και θα διαθέσετε ούτως ή άλλως αυτά που είχατε σκοπό να διαθέσετε για τη διασκέδαση τη δική σας και των αγαπημένων σας εκείνη τη μέρα. Για όλα τα άλλα, υπάρχει η mastercard και οι διακανονισμοί.
Οπότε, με αυτές τις δυο-τρεις αμπελοφιλοσοφημένες κουβέντες κλείνω το κεφάλαιο γάμος. Είδατε, δεν είναι δύσκολο, ούτε μια σελίδα δε μου πήρε. Γιατί σπατάλησα τέσσερις μήνες από τη ζωή μου να προετοιμάζω και να σκάω για ένα απλό gig, ένα κέρασμα μερικών φίλων και το τραπέζωμα μερικών συγγενών, ακόμα δεν έχω καταλάβει. ΟΚ, μου εξηγεί ο καλός μου ότι το κάναμε για να γιορτάσουμε μαζί τους την απόφαση μας. Α και για να τους υπενθυμίσουμε τι σημαίνει περνάω καλά, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς το είχαν λησμονήσει, λες και ο γάμος ισούται με ταφόπλακα στην κοινωνική ζωή. Όχι, ρε κουφάλες νεκροθάφτες, έχω να πω πως για μας το πάρτυ συνεχίζεται, με περισσότερη όρεξη και κέφι, γιατί στο κάτω κάτω πλέον είμαστε διπλοί και το ίδρυμα δε μας χωράει. Keep Rocking dudes.