Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κάθε κατεργάρης στη φάρμα του



Έχω κουραστεί να ακούω από φίλες και γνωστές την καραμελίτσα περί της μαλάκυνσης που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό. Ακόμα πιο τραγικό είναι να ακούς τις ίδιες συζητήσεις κι από παρακείμενα τραπέζια με γυναίκες συνδαιτημόνες στις διάφορες καφετέριες ή εστιατόρια. Όλες λένε το ίδιο κι είμαι πεποισμένη πως το συγκεκριμένο θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης και στις ανδρικές παρέες. Ξαφνικά, όλοι έχουν το ίδιο παράπονο, πως δεν υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι πλέον, πως έχουν χαθεί οι αληθινοί άνδρες, πως οι σωστές γυναίκες είναι είδος υπό εξαφάνιση, πως όλοι οι eligibles είναι ήδη πιασμένοι. ΝΗΣΑΦΙ. Πάμε καλά; Δηλαδή εκεί εξαντλούνται οι ασχολίες μας; 'Αλλη δουλειά δεν έχει ο κόσμος από το να κάθεται να μυξοκλαίγεται για την τύχη που δεν του κάθεται κανείς/καμιά ή που έχει το μαλακομαγνήτη (άλλη εύγευστη καραμελίτσα);
Αυτή η πρεμούρα να βρουν το κελεπούρι, ρε παιδί μου, μου κάνει κάτι σε ανασφάλεια και πολύ μα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, να μην πω ότι οσφρίζομαι και πρώιμα στάδια καψίματος. Πάρτε το χαμπάρι ότι όλος ο κόσμος είναι σαν κι εσάς, κι αφού το εμπεδώσετε, προχωρήστε παρακάτω μπας και κάνουμε καμιά δουλειά. Παντού θα υπάρχει κόσμος που είναι τρία πουλάκια κάθονται, μην αυταπατάσθε πως μόνο εσείς έχετε μαζέψει γύρω σας όλη την κιβωτό του Νώε από ζώα. Άλλωστε, το είδος "κουκουρούκου" απαντάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Υπάρχουν λογιών λογιών κουμάσια και frankly θεωρώ λίγο άδικο να βάζουμε στο ίδιο πατατοτσουβάλι όλον τον κόσμο μόνο και μόνο επειδή δε σου κάθεται εσένα γκόμενος όπως τον έχεις φαντασιωθεί.
Η ζωή είναι σαν τη φάρμα, κι όπως έλεγε ο μακαρίτης ο father, θερίζεις πάντα αυτά που σπέρνεις. Το οποίο σημαίνει πως αν κι εσύ σαν αγρότης κάνεις μάπα επιλογές αγοράζοντας άκυρους σπόρους από το φυτώριο, δε σου φταίει ο καιρός που δεν ευδοκίμησε η σοδειά. Προφανώς, έβαλες λάθος καρπούς σε λάθος χώμα, δεν έβαλες λίπασμα ή δεν ψέκασες παρασιτοκτόνο. Τα πάντα είναι θέμα επιλογών και έγκυρων αποφάσεων. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις από την αρχή ότι με κάποιον άνθρωπο δεν τσουλάει, δε φταίει αυτός που μετά από κάποιο διάστημα δεν ταιριάξανε τα χνώτα σας. Αν βλέπεις από την αρχή πράγματα που σε ενοχλούν και δε σηκώνεσαι να φύγεις, δε σου φταίει ο άλλος επειδή κάποια στιγμή από το "μάζευε-μάζευε" κάνεις εσύ την έκρηξη. Όπως επίσης, δεν είναι σκάρτος ο άλλος επειδή εσύ έχεις τις τεράστιες απαιτήσεις και κυκλοφορείς με το check list ανά χείρας και τον βαθμολογείς κάτω από τη βάση αν δεν διαθέτει τα προσόντα της λίστας σου.
Προσωπικά καταλήγω πάντα στο συμπέρασμα πως φταίω εγώ όταν κάτι δεν πάει καλά. Φαντάζει η εύκολη λύση να κατηγορούμε τους γύρω μας όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά κουμάντα. Δηλαδή, πάντα να φταίει το gps που πήραμε το στραβό το δρόμο, κι όχι εμείς που δεν ξέρουμε σκατά από τεχνολογία ή να ερμηνεύουμε σωστά τους χάρτες. Όχι, αγάπες μου. Το δικό μας καρπούζι είναι μάπα, όχι των αλλονών. Εμείς φταίμε που επιμένουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε άτομα που δεν αξίζουν δεύτερης (άμα δεν το σηκώνει το κλίμα ένα δέντρο, τι πας και φυτεύεις κι άλλα), που έχουμε τεράστιες προσδοκίες (αν περιμένεις να βγάλεις 10 τόνους λάδι απο 100ελιές), που ξεγελιόμαστε από το φαίνεσθαι του άλλου (ωραίοι οι πανσέδες, αλλά δεν είναι για όλο το χρόνο) ή που δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε άτομα που αντικειμενικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων (δε θα βγάλεις χριστιανέ μου καλαμπόκι φυτεύοντας σιτάρι).
Άρα, καλό θα ήταν προσπαθήσουμε στο εφ'εξής να κάνουμε καλύτερους χειρισμούς και επιλογές που θα έχουν καλύτερη απόδοση. Καλό καμιά φορά να ακούμε και φίλους με μεγαλύτερη πείρα από εμάς (FV level 54-58 τουλάχιστον)γιατί σίγουρα έχουν φάει στη μάπα την κοπριά πριν από εμάς και όσο να'ναι τη μαλακία τη διακρίνουν λίγο νωρίτερα. Και το κυριότερο, να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα και θεωρούμε πως είμαστε οι ομορφότεροι, οι εξυπνότεροι, οι ικανότεροι ή τέλοσπαντων οι γαμάουα. Με τέτοιο attitude με μαθηματική ακρίβεια θα προσελκύουμε τους χειρότερους και θα επιφέρουμε οι ίδιοι εαυτώ τη δυστυχία. Ο γυαλός δεν είναι ποτέ στραβός, στραβά αρμενίζουμε εμείς. Γι'αυτό αφήστε τις κλάψες και πιάστε τις τσάπες. Φιλιά.

1 σχόλιο: