Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τουρίστ Μενιδιάτ



Τι έλεγα τις προάλλες για τις τουριστικές επιχειρήσεις και πώς μπορούν να βελτιωθούν και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους; ΟΚ το παίρνω πίσω. Ή μάλλον το παίρνω πίσω με προϋποθέσεις. Γιατί αν οι πελάτες είναι γύφτοι και μπουρτζόβλαχοι καλά τους κάνουν τελικά και τους γδύνουν ή τους σερβίρουν κατεψυγμένες ξαναζεσταμένες μάπες. Εντάξει, χρόνια αναμασάμε το ανέκδοτο που κάθονται τέσσερις τουρίστες σε μια ταβέρνα και παίρνουν μια χωριάτικη στα τέσσερα και νερό, αλλά αν δεν είσαι φίλε μου διατεθειμένος να αφήσεις χρήμα στο νησί, κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο αν το δωμάτιο σου δεν έχει σίτες ή ζεστό νερό. Είπαμε, να προσφέρεις ένα επίπεδο, αλλά να μπορεί κι ο άλλος να το εκτιμάει, όχι να παραπονιέται συνέχεια για το κάθετι και να διεκδικεί να του πάρεις και πίπες, ενώ έχει έρθει με το TUI all inclusive έχοντας πληρώσει ψίχουλα. Δεν ξέρω, είμαι οπαδός του ότι πληρώνεις παίρνεις. Αν στο Costa δε μου παίρνανε πίπες για τα τετρακόσια κάτι που στοίχισε το δωμάτιο τη βραδυά, κι εγώ θα γινόμουν μέγας τραμπούκος και θα τα έσπαγα όλα. Αλλά το να κάνω κόγξες στην κυριούλα που μου νοικιάζει δωμάτιο και στην οποία έκανα τα άπειρα παζάρια να μου το αφήσει 25ευρώ, εντάξει αγγίζει τα όρια της γυφτιάς. Κάτσε σπίτι σου μετά θα σου πει και δικαίως.
Δε θα μιλήσω για τον εγχώριο τουρισμό, που όσο να΄ναι έχουμε λιγάκι συναίσθηση και αυτογνωσία κι αντιλαμβανόμαστε που μας παίρνει να διεκδικούμε καλύτερες παροχές και πού όχι, καθώς καθείς κινείται αναλόγως του βαλαντίου του. Αλλά για αυτό τον κλασσικό μπατιροτουρίστα που έρχεται με πενταροδεκάρες, ξυνίζει τα μούτρα του για το κάθε τι, διεκδικεί εκπτώσεις για τα πάντα, κάνει διαρκώς παράπονα στη ρεσεψιόν, καλεί την αστυνομία, γράφει κατεβάτα από δυσφημιστικά σχόλια στα reviews, που μόνο ξέρει να απαιτεί, αλλά έχει ξεχάσει πως στα Γκράβαρα της χώρας του απ'όπου προέρχεται κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Βέβαια, θα μου πεις δεν είναι δικαιολογία πως επειδή έχεις πελάτη τον χειρότερο, πρέπει κι εσύ να είσαι ο χείριστος, αλλά όσο να΄ναι σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν ακούς παράλογες απαιτήσεις, λες και τα είχε και στο χωριό του και τα ζητάει. Αν είναι διατεθειμένος να τα πληρώσει, καλώς να ζητάει. Αλλιώς ας πάει αλλού αν νομίζει πως μπορεί να βρει καλύτερα.
Κι εντάξει είπαμε, κρίση στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες κάνουν προσφορές, κατεβάζουν τιμές, φτιάχνουν πακέτα, δίνουν το κάτι παραπάνω για να προσελκύσουν κόσμο, αλλά όχι να έρχεται και ο κάθε Ουγκ να μας γαμήσει επειδή μας βρήκε στην ανάγκη. Και κυρίως δε δέχομαι να έρχονται με τουπέ και ύφος χιλίων καρδιναλίων κάτι βλαχάκια από τα Τάρταρα της Βορείου Ευρώπης ή κάτι αγράμματοι από το ανατολικό μπλοκ που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών κι έχουν χεστεί στο τάληρο, να θέλουν να μας ρουφήξουν το αίμα, ποιοί αυτού που κάποτε δεν είχανε να βάλουνε δεύτερο βρακί. Για να συνέλθουμε λιγάκι, όλοι. Να διεκδικούμε το δίκιο μας, να απαιτούμε να μας προσφέρεται αυτό το οποίο έχουμε πληρώσει (ή και χρυσο - πληρώσει), να αξιώνουμε σεβασμό και τιμιότητα, αλλά να έχουμε και μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Τόσα έδωσες, τόσα θα πάρεις. Απλά και κατανοητά.
Και δε θα αναφερθώ καν στο είδος του τουρίστα που απαντάται σε περιοχές όπως το Φαληράκι, η Χερσόνησος ή η Ζάκυνθος, που πάει με πακέτα all inclusive, και μετά βγαίνει λιάρδα στους δρόμους κι αρχίζει τις αθλιότητες και τους εξευτελισμούς, βανδαλίζοντας περιουσίες και προσβάλλοντας τη δημόσια αιδώ. Έχουμε ανάγκη το χρήμα τους, έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις τους, δεν έχουμε όμως πρεμούρα για να μας καταστρέφουν τα μαγαζιά, να μας βρίζουν και να μας διασύρουν. Εντάξει, κατανοώ πως δεν μπορύμε να απευθυνόμαστε μόνο στους κυριλέ συνταξιούχους Αμερικάνους που συντηρούν προορισμούς όπως τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, αλλά ενδεχομένως να μπορούμε με κάποιον τρόπο να αποφύγουμε να ξεβρακωνόμαστε για χάρη μερικών μπεκρήδων χούλιγκαν. Όταν εμείς ρε γαμώτο πάμε στις χώρες τους μας αστυνομεύουν για τα πάντα και υπάρχουν νόρμες και κανονισμοί τις οποίες εμείς οι Έλληνες πάνω στην κωλοπιλάλα μας να χαρακτηριστούμε "Ευρωπαίοι" τους ακολουθούμε κατά γράμμα και είμαστε υπόδειγμα επισκέπτη. Αυτοί γιατί όταν έρχονται εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχουν το απυρόβλητο; Είναι μήπως αγανακτησμένοι και οι μπατιροτουρίστ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου